Sciencespace - Hogedrukgebied = goed weer?

Hogedrukgebied = goed weer?

Wanneer de weerman het over hogedrukgebieden heeft worden we allemaal vrolijk. Hogedrukgebieden brengen namelijk goed weer mee! De weerman heeft het af en toe ook over lagedrukgebieden, en helaas zorgen deze vaak voor slecht weer. Hoe komt dit nou precies?

De barometer geeft het aan: hoge druk is mooi weer.

Hieronder staat het weerbericht van 27 april 2010. Helemaal op het einde wordt een voorspelling gegeven voor de komende dagen. Morgen overdag wordt prachtig weer voorspeld en ook donderdag is het nog warm, maar wel bewolkt. Vrijdag 30 april is een overgangsdag naar het weekend, waarvoor erg slecht weer voorspeld is.

Journaal

We gaan later kijken of we aan de hand van zogenaamde weerkaarten dit zelf hadden kunnen voorspellen, maar laten we eerst eens wat beter naar hoge- en lagedrukgebieden kijken.

Hogedrukgebied

Een hogedrukgebied is een gebied waar de druk hoog is vergeleken met de omgeving. In zo’n hogedrukgebied stroomt lucht van boven naar beneden. De lucht op grote hoogte is veel kouder dan de lucht om ons heen. Daarom warmt de lucht op tijdens het dalen. Als lucht warmer wordt, zet het uit en daardoor kan het meer waterdamp vasthouden. Doordat de lucht meer waterdamp vast kan houden, vormen er geen losse waterdruppels en is de lucht in een hogedrukgebied dus helder en onbewolkt. Als er dan ook nog een zonnetje schijnt is het al gauw lekker weer!

Lagedrukgebied

Lucht heeft de neiging van hoge druk naar lage druk te stromen. Dit kun je goed zien als je een ballon opblaast. Een ballon zet uit omdat de druk in de ballon hoger is dan erbuiten. Als je een opgeblazen ballon niet dichtknoopt maar los laat, stroomt de lucht er heel snel uit, waardoor de ballon rond gaat vliegen. In een lagedrukgebied is de druk laag vergeleken met de omgeving. De lucht uit de omgeving stroomt daardoor richting het centrum van het lagedrukgebied. Omdat deze lucht ergens heen moet zal deze opstijgen. Hierbij koelt de lucht af, en kan het minder waterdamp vasthouden. Uiteindelijk kunnen hierdoor wolken met neerslag ontstaan.

Weerkaarten

Weerkaarten met daarop hogedrukgebieden (aangegeven met een H) en lagedrukgebieden (aangegeven met een L). De kaarten zijn van (a) 27 april, (b) 28 april, (c) 29 april en (d) 30 april. Bron: https://www.knmi.nl/

Hierboven staan 4 weerkaarten voor de periode van 27 april tot en met 30 april. De eerste weerkaart laat de situatie van 27 april zien. De letter H geeft het hogedrukgebied aan. De lichtblauwe lijn er omheen geeft het gebied aan waarbinnen de druk 1025 mbar of hPa (1 mbar= 1 hectoPascal = 1 hPa) of hoger is. Je zou dit dus kunnen zien als de grens van het hogedrukgebied. Zoals je kan zien hangt er een hogedrukgebied precies boven Nederland. Op woensdag 28 april is dit hogedrukgebied iets verplaatst naar het oosten, maar het hangt nog steeds precies boven Nederland. Vandaar het prachtige weer! Op 29 april komt er een lagedrukgebied dichterbij, en op 30 april hangt dit lagedrukgebied precies boven Nederland. Dit verklaart het slechte weer wat er voor vrijdag en het weekend voorspeld is!